Farid "Le Fou" Bamouhammad heeft zich vrijwillig gemeld in de gevangenis

Farid "Le Fou" Bamouhammad heeft zich vrijwillig aangeboden in de gevangenis van Sint-Gillis. Een Luikse rechter had eerder deze week beslist dat de crimineel opnieuw naar de cel moet, nadat hij even op vrije voeten was gelaten om medische redenen.

Vier maanden geleden besliste een rechter dat Bamouhammad de cel mocht verlaten om medische redenen. Na een hongerstaking belandde hij in het ziekenhuis, waar hij niet door agenten maar door één van zijn advocaten werd bewaakt.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) was niet opgezet met die beslissing en ging in beroep. Maandag besliste het hof van beroep uiteindelijk dat de crimineel opnieuw de cel in moet, omdat Bamouhammad zelf die bewuste medische redenen heeft veroorzaakt.

Bamouhammad en zijn advocaten waren het niet eens met de beslissing van het hof van beroep. Zij spreken van een "heksenjacht". Bamouhammad heeft zich uiteindelijk vandaag vrijwillig aangegeven in de gevangenis van Sint-Gillis.

Zijn advocaat gaat nu een nieuwe procedure starten om een nieuwe vrijlating te bekomen. "Het moet lukken, het is ons al eerder gelukt", zegt meester Marc Nève.

Wie is Farid Bamouhammad?

Farid Bamouhammad is een Fransman van Algerijnse origine. In 1997 werd hij veroordeeld tot 13 jaar cel voor moord en poging tot moord. Twee jaar later kwam hij vrij, in afwachting van zijn uitwijzing naar Frankrijk. In januari 2000 gijzelde hij in Drogenbos zijn schoonfamilie. Hij werd daarvoor tot vijf jaar cel veroordeeld.

In 2005, tijdens een dag penitentiair verlof, gijzelde hij zijn vroegere schoonmoeder en schoonzus in een appartement nabij de Brusselse Grote Markt (zie foto onderaan). Hij hield er ook korte tijd zijn dochter en een ander kind vast. Voor die gijzeling en de poging tot doodslag op een politieagent werd hij in 2007 tot tien jaar cel veroordeeld.

Bamouhammad zat zijn straffen uit in verschillende gevangenissen, onder meer in Brugge, Lantin en Vorst. Gewezen cipiers zeggen dat Bamouhammad een onhandelbare man is. Volgens hen was hij steeds erg egocentrisch, vol ongeduld en sloeg hij bij het minste zijn cel kort en klein als hij niet snel genoeg zijn zin kreeg. De man veroorzaakte daarom telkens sociale onrust bij de cipiers en werd regelmatig in eenzame opsluiting vastgehouden.

Bij de vrijlating van Bamouhammad vier maanden geleden, verzekerde zijn advocaat Marc Nève dat zijn cliënt  in al die jaren veranderd is en dat er niets fout zou lopen. 

Meest gelezen