Gijzelaars dienen een klacht in tegen Franse media

Zes mensen die zich verborgen hadden in de Joodse supermarkt in Parijs waar bij de gijzeling begin januari vier mensen omgekomen zijn, hebben een klacht ingediend tegen Franse media. Ze stellen dat hun leven in gevaar werd gebracht, zo meldt hun advocaat.

Op vrijdag 9 januari was Frankrijk in de greep van de klopjacht op de verdachten van de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo twee dagen voordien. In Parijs hield moslimextremist Amédy Coulibaly mensen gegijzeld in een Joodse supermarkt. Bij de gijzelingsactie kwamen vier gijzelaars om het leven.

Zes mensen die zich verborgen hielden in de supermarkt, hebben nu een klacht ingediend tegen Franse media. Vooral de nieuwszender BFMTV wordt verweten mensen in gevaar te hebben gebracht. De zender zou nog tijdens de gijzelingsactie onthuld hebben dat er zich klanten schuilhielden in de koelkamer van de winkel.

"Verschillende andere media ontbrak het aan de meest elementaire voorzichtigheid, enerzijds door de operaties van de ordediensten rechtstreeks uit te zenden" en anderzijds door nog tijdens de gijzeling aan te kondigen dat er in Dammartin-en-Goële een confrontatie begonnen was tussen de ordetroepen en de broers-Kouachi, de verdachten van de aanslag op Charlie Hebdo. Volgens de klagers volgde de gijzelnemer al die tijd de informatie die "door verschillende zenders, waaronder BFMTV" verspreid werd.

Hoewel vooral de media geviseerd worden, gaat het officieel nog om een klacht tegen onbekenden. "De vraag is wie verantwoordelijk is voor het misdrijf. De rechtspersoon? De directeur informatie? De journalist?", zo klinkt het. Het in gevaar brengen van iemands leven kan in Frankrijk bestraft worden met een gevangenisstraf van een jaar en een boete van 15.000 euro.

De Franse mediawaakhond Conseil Superieur de l'Audiovisuel (CSA) tikte in februari al enkele radio- en televisiezenders op de vingers voor dezelfde feiten.

Meest gelezen