Geen genade voor twee ter dood veroordeelde Australiërs in Indonesië

Een laatste poging van twee Australiërs om in Indonesië hun executie wegens drugssmokkel tegen te houden, is op niets uitgedraaid. President Joko Widodo weigerde de twee gratie te verlenen. De mannen werden in 2006 veroordeeld omdat ze geprobeerd hadden zowat 8 kilogram heroïne te smokkelen van Bali naar Australië.
Andrew Chan (l) en Myuran Sukumaran (r)

Myuran Sukumaran en Andrew Chan probeerden om de beslissing van de president aan te vechten via de rechtbank, maar die verklaarde zich niet bevoegd. Chan (31) en Sukumaran (33) zijn veroordeeld tot de doodstraf samen met acht anderen: drie uit Nigeria en vijf uit respectievelijk Frankrijk, de Filipijnen, Indonesië, Brazilië en Ghana. Wanneer de executies zullen worden uitgevoerd, is niet meegedeeld.

De Australische regering en aanhangers van de twee mannen hebben Indonesië aangespoord om de executies niet uit te voeren, omdat de twee veroordeelden modelgevangenen geworden zijn. Chan voert erediensten uit en Sukumaran geeft kunstlessen aan medegedetineerden. Australië had ook aangeboden om de kosten voor een levenslange celstraf te betalen, maar Jakarta weigerde.