Greenpeace protesteert tegen olieboringen in Noordpool

Activisten van Greenpeace zijn aan boord geklommen van een boorplatform dat naar olie gaat boren in de Noordelijke IJszee. Het platform, Polar Pioneer, is op de Stille Oceaan onderweg naar het noordwesten van Alaska, waar het in de ijsvrije zomerperiode voor Shell olie gaat zoeken.
De activisten bereikten het platform met rubber bootjes.

Zes activisten van Greenpeace, een Amerikaan, een Duitser, een Nieuw-Zeelander, een Australiër, een Zweed en een Oostenrijker, willen op het boorplatform kamperen. Ze zijn aan boord van het platform gegaan met rubberbootjes, die in zee gelaten zijn vanaf het Greenpeace-schip Esperanza.

Greenpeace verzet zich tegen olieboringen in het Noordpoolgebied omdat het gebied volgens de organisatie veel te kwetsbaar is voor vervuiling.

Het was Greenpeace zelf dat het nieuws bekendgemaakt heeft en Shell heeft het bevestigd. Shell noemt het een illegale daad, waarmee de Greenpeace-activisten zichzelf en de bemanning in gevaar brengen.