Humanitaire hulp geraakt niet in Jemen

Ondanks de toezegging van Saudi-Arabië is het Rode Kruis er nog niet in geslaagd om humanitaire hulp over te brengen naar de zwaar belegerde Jemenitische havenstad Aden. De gevechten daar gaan in alle hevigheid voort.
Houthi-rebellen hebben een wijk van Aden veroverd.

De afgelopen 24 uur zijn bij de gevechten in Aden tussen de lokale aanhangers van de verdreven president Hadi en de Houthi-rebellen minstens 114 doden gevallen. De toestand in de ziekenhuizen wordt van dag tot dag slechter. Er is een groot gebrek aan geneesmiddelen die nodig zijn om de honderden gewonden te verzorgen die binnengebracht worden.

Saudi-Arabië, dat bombardementen uitvoert tegen de Houthis, heeft gisteren de toestemming gegeven aan het Rode Kruis om een vliegtuig met medische hulpgoederen naar Jemen te brengen, maar die missie is op praktische problemen gestoten. Het vliegveld van de hoofdstad Sanaa is zwaar beschadigd en volgens Saudi-Arabië had het Rode Kruis een vliegtuig gecharterd dat niet naar Jemen mocht vliegen.

De humanitaire organisatie bekijkt nu andere mogelijkheden om de hulp in Aden te krijgen, mogelijk over zee. Het onderhoudt daarvoor contacten met alle strijdende partijen. Met het materiaal zouden 2.000 tot 3.000 gewonden geholpen kunnen worden.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vanavond weer bijeen om de praten over een Russisch voorstel voor een pauze in de gevechten om de noodlijdende bevolking te bevoorraden.