India niet van plan CO2-uitstoot te verminderen

De Indiase premier Narenda Modi is niet van plan om toe te geven aan internationale druk om de uitstoot van broeikasgassen door de industrie in zijn land naar beneden te halen. "India heeft de industrialisatie nodig." Toch wil hij ook actie ondernemen om de luchtvervuiling in India tegen te gaan.
New Delhi ligt onder de smog.

India is de op twee na grootste vervuiler ter wereld inzake broeikasgassen. Dat is voor een groot deel te wijten aan het massale gebruik van steenkool. Nu de twee meest vervuilende landen, de Verenigde Staten en China, toezeggingen hebben gedaan om hun uitstoot te verminderen, komt India onder toenemende internationale druk om dezelfde weg te volgen.

Later dit jaar wordt in Parijs een internationale klimaattop gehouden. Het is de bedoeling daar bindende afspraken te maken om de hoeveelheid broeikasgassen naar omlaag te halen. Om van de top een succes te maken, is het essentieel om India te overtuigen om mee te werken.

Maar de Indiase regering is niet van plan om aan de druk toe te geven. "De wereld leidt ons inzake klimaatverandering en wij volgen dat? Zo werkt het niet", zegt Modi, "wij kunnen de wereld leiden". Hij argumenteer dat India meer industrialisatie nodig heeft om de miljoenen armen een beter leven te geven.

Modi wil dat de wereld meer aandacht besteedt aan de ontwikkeling van hernieuwbare energie in plaats van alleen te kijken naar het beperken van de uitstoot van broeikasgassen. India heeft een ambitieus programma om het gebruik van groene energie op te trekken, maar is dus tegelijkertijd van plan meer steenkool te ontginnen.

Vervuilde steden

Modi geeft wel toe dat de luchtvervuiling in India de pan uit swingt. Zijn regering heeft een Luchtkwaliteit Index gelanceerd voor tien grote steden in India. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is New Delhi de meest vervuilde stad in de wereld en zijn er 13 Indiase steden die binnen de top 20 inzake luchtvervuiling vallen. Zelfs op het platteland is de vervuiling soms zo groot dat ze boven de limieten uitkomt van wat gezond wordt geacht.

Volgens Modi is de toenemende vervuiling het gevolg van de veranderende levensstijl van de Indiërs die veroorzaakt wordt door de economische ontwikkeling. Hij roept zijn landgenoten daarom op om minder weg te werpen en afval te beperken, ook als ze rijker worden. "Zolang wij geen aandacht besteden aan onze levensstijl zullen we niet slagen, ondanks alle maatregelen die wij nemen."

Jaarlijks sterven er miljoenen mensen aan luchtvervuiling, zegt de WHO, en meer dan 627.000 daarvan leven in India. De organisatie heeft ook kritiek op de kwaliteit van de Luchtkwaliteit Index die India in het leven roept. De index is een een welkome stap in de strijd tegen de luchtvervuiling, zegt de WHO, maar er is veel meer nodig om de vervuiling echt aan te pakken.