Israël deblokkeert geld, Palestijnen eisen hele bedrag

De Palestijnse leider Mahmoud Abbas weigert honderden miljoenen dollars belastinggeld die Israël heeft doorgestort, te aanvaarden. Het gaat om een deel van het geld dat Israël geblokkeerd had als vergeldingsmaatregel nadat de Palestijnen lid waren geworden van het Internationaal Strafhof. Abbas eist het volledige bedrag en dreigt ermee om Israël aan te klagen.
De Palestijnse leider Mahmoud Abbas.

Israël int belastingen bij de Palestijnen in de bezette gebieden en stort dat geld dan door aan het Palestijnse bestuur. De Israëli's waren sinds januari gestopt met het doorstorten van het geld uit protest nadat de Palestijnse autoriteit lid was geworden van het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Dat lidmaatschap is ingegaan op 1 april en geeft de Palestijnen de mogelijkheid om Israël te laten vervolgen voor oorlogsmisdaden. Volgens de Palestijnen hebben de Israëli's zich daaraan bezondigd tijdens de oorlog in Gaza van afgelopen zomer. Israël vindt het onaanvaardbaar dat er soldaten voor het Strafhof zouden worden gebracht.

Nu heeft Israël dus toch twee derde van het geld vrijgegeven aan de Palestijnen. Het doet dat naar eigen zeggen uit humanitaire overwegingen. Dat het een derde van het bedrag zelf heeft gehouden, is volgens de Israëli's omdat ze gratis diensten leveren aan de Palestijnse bevolking, zoals water en elektriciteit.

Alles of niets

De Palestijnse leider Abbas aanvaardt het geld niet. Hij wil alles of niets. "Of ze geven al het geld aan ons, of we stappen naar de rechter of het Strafhof. We zullen met niets anders genoegen nemen", zei Abbas in een toespraak in Ramallah.

De belastinginkomsten die via Israël binnenkomen, zijn goed voor twee derde van de inkomsten van de Palestijnse autoriteit. Doordat Israël het geld bevroren had, zijn de lonen van Palestijnse overheidsambtenaren fors verminderd. Er is ook een noodbegroting aangekondigd.