Leterme wil topfunctie bij IDEA niet opgeven voor burgemeesterschap

Het ziet ernaar uit dat voormalig premier Yves Leterme eind dit jaar geen burgemeester wordt van Ieper. Dat was zo afgesproken in de West-Vlaamse stad, maar Leterme wil nog geen afscheid nemen van zijn functie als secretaris-generaal van het internationale expertisecentrum voor democratie IDEA. Een terugkeer naar de nationale politiek ambieert hij niet, zegt hij ook in "De ochtend".

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 in Ieper was Leterme lijsttrekker van het kartel CD&V-N-VA, dat een grote meerderheid behaalde. Omdat Leterme toen nog bij de OESO werkte in Parijs, en dat mandaat niet combineerbaar was met het burgemeesterschap, werd afgesproken dat Jan Durnez (CD&V) burgemeester zou worden in afwachting van Leterme, die hem eind 2015 zou opvolgen.

Bijna exact een jaar geleden stapte de oud-premier over van de OESO naar IDEA, een internationale instelling in Stockholm die de democratie ondersteunt. En het bevalt hem in Zweden. "Ik doe het bijzonder graag. IDEA laat ook toe dat ik nog andere dingen kan opvolgen, bijvoorbeeld in het bedrijfsleven en de sport. Dat is een hele mooie combinatie."

"Zeker niet evident om burgemeester te worden"

Leterme brengt het merendeel van zijn dagen in Zweden door, maar zorgt wel dat hij in Ieper is voor de gemeenteraad. Gaat hij nu burgemeester worden eind dit jaar? "Dat is niet evident. Het is niet verzoenbaar met de functie bij IDEA. Dat is een probleem dat zich stelt. Ik dacht vier jaar geleden niet dat mijn overstap naar de internationale instellingen zo goed zou verlopen", antwoordt Leterme.

"De komende maanden gaan we daar duidelijkheid in brengen, maar het is zeker niet evident om eind dit jaar burgemeester te worden", besluit de ex-premier, die daarmee bevestigt wat hij eerder al zei aan de Krant van West-Vlaanderen. Het ziet er dus niet naar uit dat de afspraak uit 2012 nog doorgaat. Al voegt hij er wel aan toe dat de functie van burgemeester hem aanspreekt. "Ieper is een fantastische stad met enorme kansen voor de toekomst."

"Tevreden over politieke loopbaan"

Het pad van Yves Leterme in de Belgische politiek liep niet altijd over rozen. Als Vlaams minister-president werd hij enorm populair, maar als premier liepen zijn twee regeringen op de klippen. Toch is hij naar eigen zeggen niet verbitterd en is hij trots op wat hij heeft bereikt.

"Ik had het (het premierschap, red.) liever wat langer gedaan, maar goed, het is een zeer intens verlopen loopbaan geweest. Ik ben heel tevreden. Ik denk dat we het land hebben behoed voor heel erge gevolgen van een wereldwijde financiële crisis. Het bankwezen is dicht bij een implosie geweest. We hebben dat ten goede kunnen bijsturen."

Terugkeer?

Een terugkeer naar de nationale politiek, zit dat erin? "Ik denk het niet. Dat is niet meer mijn ambitie. Ik zeg "denk", want ik heb geleerd om in de politiek nooit nooit te zeggen. Maar behalve gouverneur en burgemeester heb ik alles gedaan wat ik kon doen in de meerderheid en de oppositie. Het is binnen de partij ook tijd voor andere mensen."

Leterme noemt zijn tijd als Vlaams minister-president de mooiste periode, maar het premierschap vond hij uitdagender en intenser. "Het meest uitdagende is eerste minister. Het is de topfunctie in ons land. Ik zou eerder opnieuw premier willen worden dan minister-president."

"CD&V doet het goed"

Over de regering-Michel zegt Leterme dat ze het goed doet, al zijn er ook volgens hem "wat te veel incidenten". "Dat heeft te maken met het feit dat partijen besturen in functie van peilingen en niet in functie van de lange termijn. Alvast de meeste partijen toch", aldus de voormalige partijvoorzitter. "Dit is een coalitie met het zwaartepunt op rechts en dus moet vooral CD&V de sociale component sterk houden. Ik vind dat mijn partij dat goed doet."

Meest gelezen