Macedonië hoopt op goed woordje van Didier Reynders in Europa en bij NAVO

Macedonië hoopt op een goed woordje van België in Europa en bij de NAVO om de kans op lidmaatschap te vergroten, ondanks uitgelekte afluisterpraktijken en een parlementaire boycot die de interne politiek grotendeels blokkeren. De opgedoken affaires zijn louter interne kwesties en mogen de Macedonische weg richting EU niet - nog meer - versperren, zo kreeg minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders in de hoofdstad Skopje te horen.
Didier Reynders met zijn Macedonische ambtsgenoot Nikola Poposki

De Macedonische politiek zit compleet vast sinds de oppositiepartij SDSM een parlementaire boycot afkondigde uit onvrede met de volgens haar gemanipuleerde verkiezingen begin vorig jaar. Het uitlekken van een massaal afluisterprogramma vanuit de overheid pookte het conflict verder op.

Uitzicht op dooi in de relaties is er voorlopig niet. Iets wat ook de Europese ambities van het kleine Balkanland niet ten goede komt. "Dit draagt absoluut niet bij aan een positief beeld van ons land en maakt de taak nog complexer voor al wie ons wil helpen met onze Europese en Atlantische agenda", zei de Macedonische minister van Buitenlandse Zaken Nikola Poposki.

En daar rekent hij ook de Belgen bij. Reynders vroeg hij alvast om in de EU en bij de NAVO "een zeer duidelijke en geloofwaardige boodschap" uit te dragen om de onderhandelingen over toetreding weer vlot te trekken.

Reynders aan Macedonië: "Toon dat het jullie menens is"

Reynders heeft daar wel oren naar. "Maar ik heb dan wel argumenten nodig om de andere landen te overtuigen", verduidelijkte hij achteraf. Als voorzitter van de ministeriële conferentie van de Raad van Europa drukte hij zijn Macedonische gesprekspartners op het hart dat echte, meetbare vooruitgang noodzakelijk is in tal van domeinen, zoals de persvrijheid en een onafhankelijke justitie.

"Voor België is de boodschap zeer duidelijk. We willen dat vooruitgang geboekt wordt, opdat Macedonië kan toetreden tot de Europese Unie en de NAVO", aldus Reynders. Toon dus dat het menens is, bijvoorbeeld door de signalen van ongeoorloofde druk en machtsmisbruik uit de gelekte gesprekken ten gronde aan te pakken, argumenteerde de Belgische minister. "Ik wil gerust voor hen pleiten, maar heb concrete resultaten nodig."