Nicole Kidman onder vuur voor reclamecampagne Etihad

Een luchtvaartvakbond is boos op Nicole Kidman omdat ze opduikt in een reclamecampagne van Etihad. Volgens de bond is de luchtvaartmaatschappij berucht voor de slechte behandeling van vrouwen, wat niet te rijmen valt met de functie van goodwill ambassadeur voor vrouwen bij de VN die de actrice sinds 2006 uitoefent.

Sinds vorige maand pakt Etihad uit met een nieuwe reclamecampagne waarin Kidman een hoofdrol speelt. Dat is niet naar de zin van de Association of Professional Flight Attendants (APFA), een luchtvaartvakbond die 25.000 leden telt, onder wie 19.000 vrouwen.

In een open brief noemt de bond de luchtvaartmaatschappij in handen van de Verenigde Arabische Emiraten "berucht om discriminerende arbeidsvoorwaarden en een slechte behandeling van vrouwen".

De APFA haalt verschillende studies en artikels aan die deze stelling moeten bewijzen. "Volgens de Wall Street Journal ontslaat Etihad vrouwen wanneer ze zwanger worden. De luchtvaartmaatschappij huisvest haar personeel bovendien in benauwde wooneenheden." De bond wijt dit onder meer aan de mentaliteit en wetgeving van de Verenigde Arabische Emiraten die fysiek geweld tegen vrouwen zou tolereren.

"Inspanningen in strijd met rol in de reclamecampagne"

"De APFA bewondert uw inspanningen als goodwill ambassadeur voor vrouwen bij de VN om vrouwenrechten wereldwijd te promoten", richt de bond zich rechtstreeks tot Kidman. "Uw profiel en uw reputatie voor een dergelijk nobel doel inzetten, is lovenswaardig. Volgens ons zijn deze inspanningen evenwel in strijd met uw prominente rol in de reclamecampagne van Etihad."

"Daarom moeten wij u vriendelijk verzoeken uw stem, uw imago en uw goede naam niet langer aan die van Etihad te verbinden", besluit de APFA.

"Wij behandelen personeel met waardigheid en respect"

In een reactie bijt Etihad van zich af: "Wij zijn een wereldwijde werkgever die al prijzen heeft gewonnen omdat we onze werknemers hoog in het vaandel dragen en we hen met waardigheid en respect behandelen." De luchtvaartmaatschappij voegt eraan toe dat zwangere vrouwen aan de slag kunnen blijven op de grond en dat zij recht hebben op zwangerschapsverlof als ze al minstens een jaar in dienst zijn. Kidman zelf heeft nog niet op de brief gereageerd.