Obama: "Akkoord met Iran is kans die je maar één keer krijgt"

De Amerikaanse president Barack Obama verdedigt de afspraken die de zes wereldmachten hebben gemaakt met Iran over het Iraanse kernprogramma. "Dit is een kans die je maar één keer in je leven krijgt", zegt hij in een interview met The New York Times. Obama probeert ook bondgenoot Israël gerust te stellen.

Obama zegt in het interview dat het raamakkoord "veruit de beste kans is om ervoor te zorgen dat Iran geen nucleair wapen in handen krijgt". De Israëli's, die al decennia op gespannen voet leven met Iran, zijn het daar niet mee eens. Aan hen zegt Obama dat ze niet ongerust hoeven te zijn omdat de VS niet zal toestaan dat Iran Israël bedreigt.

"Wanneer we het akkoord bezegelen, zullen we een zeer duidelijke boodschap uitsturen naar de Iraniërs en bij uitbreiding de hele regio, namelijk dat Amerika zal optreden als iemand problemen maakt voor Israël", aldus Obama.

Israël vreest dat de afspraken onvoldoende garanties bevatten om te voorkomen dat Iran een kernwapen kan ontwikkelen. Het wil in het definitieve akkoord ook zien dat Iran de staat Israël officieel erkent. Vooral Benjamin Netanyahu, die wellicht zichzelf zal opvolgen als premier, toonde zich de laatste maanden een felle tegenstander van het plan, wat leidde tot verzuurde relaties met de VS.

Verzoenende taal

In het interview haalt Obama nu de verzoenende taal boven. De Amerikaanse president zegt dat hij het veiligheidsargument van Netanyahu respecteert en hij gaat hij ermee akkoord dat de Israëli's "alle redenen hebben om bezorgd te zijn over Iran, een land dat de Holocaust heeft ontkend en ermee gedreigd heeft om Israël te vernietigen".

"Ik zou het als een persoonlijk falen in mijn presidentschap zien mocht Israël kwetsbaarder worden terwijl ik het voor het zeggen heb, of als een gevolg van een van mijn acties", zegt Obama, die belooft om de veiligheidssteun aan Israël te verdubbelen. Ook Arabische bondgenoten die zich bedreigd voelen door Iran zullen kunnen rekenen op steun.

Raamakkoord

De vijf vetomachten van de Verenigde Naties plus Duitsland, de zogenaamde P5+1, kwamen enkele dagen geleden na jarenlang overleg een raamakkoord overeen met Iran. Het voorlopige akkoord moet ertoe leiden dat Iran zijn nucleaire activiteiten duidelijk inperkt en het Westen in ruil zijn economische sancties opheft. Een bindend akkoord moet tegen eind juni op tafel liggen.