Ontvoerde Nederlander bevrijd door Fransen in Mali

De in Mali ontvoerde Nederlander Sjaak Rijke (54) is vrij. Speciale eenheden van het Franse leger hebben de Nederlander bevrijd uit handen van islamistische terroristen. De Fransen troffen hem bij toeval aan tijdens een antiterreuractie. Rijke werd 3,5 jaar lang vastgehouden.
Sjaak Rijke in een video die in november 2014 verspreid werd.

Speciale troepen van het Franse leger hebben Rijke rond 5 uur vanochtend bevrijd in het uiterste noorden van Mali. Hij is gezond en wel overgebracht naar een Franse basis in de stad Tessalit. De Fransen troffen de Nederlander aan bij toeval tijdens een actie tegen terroristen, zo heeft president François Hollande bekendgemaakt. Twee gijzelnemers werden daarbij gedood, twee anderen werden gevangengenomen.

Rijke, een treinbestuurder, was met vakantie in Mali toen hij op 25 november 2011 in de stad Timboektoe werd ontvoerd. Gewapende mannen van Al Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM) vielen het restaurant binnen waar hij zat te eten. Zijn echtgenote wist aan de gewapende ontvoerders te ontsnappen, maar een Zweed en een Zuid-Afrikaan werden eveneens meegenomen. Zij zijn nog steeds niet terecht. Een Duitse toerist werd bij de actie gedood.

YouTube-filmpjes

Het drietal werd in de zomer van 2012 gefilmd in de open lucht, de opnames werden op YouTube gezet. Alle drie de gijzelaars zeiden toen goed te worden behandeld. Sindsdien verschenen enkele video's van de Nederlander en zijn lotgenoten, die telkens aandrongen op hun spoedige vrijlating.

Het conflict in Mali is ongunstig voor de gijzelingszaken van westerlingen in het West-Afrikaanse land, zei de Nederlandse veiligheidsadviseur Wouter Kok vorig jaar. Hij adviseert hulporganisaties over veiligheid in onrustige gebieden. Gijzelaars kunnen volgens hem worden gebruikt als middel om landen te dwingen hun troepen terug te trekken.

Nederland ondersteunt VN-missie in Mali

In het noorden van Mali zijn verschillende islamistische bewegingen actief. Nadat ze in 2012 verschillende grote steden hadden veroverd en de onafhankelijkheid van het noorden hadden uitgeroepen, grepen internationale troepen in. De Fransen namen daarbij het voortouw. De rebellen werden teruggedreven, maar helemaal rustig is het nog steeds niet.

Om de orde te helpen handhaven is sinds 2013 de VN-vredesmissie Minusma actief in Mali. Nederland levert daarvoor zo'n 450 militairen, vier Apache-gevechtshelikopters en drie Chinook-transporthelikopters. Ook ons land ondersteunt de missie.

Nederland verheugd

In Nederland wordt verheugd gereageerd op de bevrijding van Sjaak Rijke. Ook zijn vroegere collega's bij de Nederlandse Spoorwegen, de man was machinist, zijn blij met zijn bevrijding.

De familie zelf wil voorlopig nog niet reageren op het nieuws. Zijn vrouw vliegt vanavond nog naar Mali om haar man op te halen.