Rolling Stone trekt controversieel stuk over groepsverkrachting in

Rolling Stone neemt officieel afstand van een artikel over een groepsverkrachting aan een Amerikaanse universiteit dat volkomen foutief blijkt. Het magazine legt volgens CNN geen sancties op tegen de journalisten die aan het stuk hebben meegewerkt, omdat er geen opzettelijke fouten zijn gemaakt. Het betrokken studentenhuis dient een klacht in tegen Rolling Stone.
In dit studentenhuis hadden de feiten zich zogezegd afgespeeld.

Het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone publiceerde in november 2014 een verhaal over een collectieve verkrachting op een universiteitscampus in de Amerikaanse staat Virginia. De ophef na de publicatie ruimde al snel plaats voor vragen over de juistheid van het artikel.

Begin december schreef Rolling Stone al dat het spijt had van het artikel en in maart van dit jaar besloot de politie van Virginia na vijf maanden van onderzoek dat er niet voldoende bewijzen waren dat de groepsverkrachting effectief had plaatsgevonden.

Na de publicatie was studentenprotest ontstaan. Verschillende studentenclubs schortten hun activiteiten ook op. Rolling Stone had het zogezegde slachtoffer -op haar verzoek, tegen de gewoonten in- onder een pseudoniem aan het woord gelaten. De vermeende daders werden niet gehoord.

School of Journalism

Om de zaak voor eens en voor altijd uit te klaren, vroeg Rolling Stone de prestigieuze School of Journalism van Columbia om een onderzoek naar de blunder te voeren. Op basis van het eindrapport beslist het magazine nu het artikel officieel in te trekken, zo staat op de website te lezen.

Maar Rolling Stone is niet van plan de mensen die bij het artikel waren betrokken te ontslaan, weet CNN. Volgens de zender is Jann Wenner, een van de bedenkers van het magazine, van oordeel dat de fouten niet opzettelijk zijn gemaakt en dat het nooit de bedoeling was om de feiten anders voor te stellen.

"Schadelijk en roekeloos"

Het betrokken studentenhuis dat de naam Phi Kappa Psi draagt, laat het er niet bij en dient een klacht in tegen Rolling Stone. Volgens de studenten was het artikel schadelijk en roekeloos. Miljoenen mensen hebben het gelezen, het leidde ertoe dat studenten uit het huis zijn gezet én het werkte vandalisme in de hand.