Snowden: "Jazeker, de overheid kan je penisfoto's zien"

"De Amerikaanse overheid heeft geen "penisfotoprogramma", maar ze verzamelt wel nog steeds informatie over iedereen, penisfoto's inbegrepen." Dat heeft de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden gezegd in een hilarisch interview met het satirische programma Last Week Tonight.

In juni 2013 zette Edward Snowden de Amerikaanse diplomatieke wereld op z'n kop door duizenden vertrouwelijke documenten van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA te lekken, zijn voormalige werkgever. Hij vluchtte uit de VS en belandde na een tussenstop in Hongkong in Moskou. Daar verblijft hij sindsdien in ballingschap.

Vorige week kreeg hij bezoek van John Oliver, een Britse comedian en presentator van het satirische programma Last Week Tonight. Hoewel Oliver Snowden verschillende ernstige vragen voorschotelde, wilde hij uiteindelijk slechts één vraag beantwoord zien: kan de Amerikaanse overheid de penisfoto's van haar inwoners zien?

"Wel, het goede nieuws is dat de overheid geen "penisfotoprogramma" heeft", zei Snowden. "Maar ze verzamelt wel nog steeds informatie over iedereen, penisfoto's inbegrepen." Vervolgens legde Snowden Oliver per NSA-programma uit hoe de inlichtingendienst zich een toegang tot de pikante privéfoto's van de Amerikanen kan verschaffen.

Afgelopen zomer verklaarde Snowden al in een interview met The Guardian dat de werknemers van de NSA naaktfoto's van mensen in compromitterende situaties met elkaar deelden als een vorm van beloning voor geleverde prestaties op het werk.

Het hilarische gesprek tussen Oliver en Snowden over de penisfoto's kan u hieronder bekijken, vanaf 24 minuten en 45 seconden:

lees ook