Stadhuis van Antwerpen wordt grondig gerestaureerd

Over drie jaar starten in Antwerpen de restauratiewerken aan het stadhuis. Blikvangers zijn de hoofdingang die opnieuw op de Grote Markt zal komen, en de tweede verdieping waar er nieuwe kantoorruimtes met glazen koepels zullen komen. De restauratie kost tussen de 25 en de 30 miljoen euro en moet in 2020 voltooid zijn.

Aan de buitenkant zal er van de werken niet veel te zien zijn, aan de binnenkant des te meer. Op het gelijkvloers worden de poorten opengezet voor het publiek. "Zo wordt het gebouw doorwaadbaar en kunnen er ook private functies in komen", schetst burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Op de tweede verdieping - die nu volledig leegstaat en dus niets waard is - moeten er kantoorruimtes met glazen koepels komen. "Die verdieping wordt zo het verlicht verdiep als aanvulling op 't schoon verdiep", aldus De Wever.

Duurzaamheid zal een belangrijk aandachtspunt zijn tijdens de restauratie. Zo moet het Antwerpse stadhuis een bijna volledig passief gebouw worden. De start van de werken is voorzien voor 2018, einddoel is 2020. Het budget voor de restauratie ligt tussen 25 en 30 miljoen euro.

"Het zullen zeer ingrijpende werken zijn, maar toch zal de Antwerpenaar zijn stadhuis zeker niet gebrutaliseerd zien", besluit burgemeester De Wever.

Meest gelezen