Twee Spaanse toeristen overleden na val in Marokkaanse Atlasgebergte

In Marokko zijn twee Spaanse toeristen om het leven gekomen na een val in een diep ravijn van het Atlasgebergte, een derde man raakte gewond. Het ongeval gebeurde dinsdag al, maar pas afgelopen weekend werden de slachtoffers gelokaliseerd.
Archieffoto Atlasgebergte

De drie maakten deel uit van een groep van negen Spaanse toeristen die zonder gids waren gaan klimmen in het gebergte. De rest van de groep gaf hen dinsdag als vermist op omdat ze het drietal na de tocht niet op de plaats van afspraak aantroffen.

Zaterdag pas vonden de hulpdiensten de drie Spanjaarden terug. Bleek dat ze een val hadden gemaakt in een 400 meter diep ravijn, niet ver van de stad Tarmest in de provincie Ouarzazate. Een plaats die vrij populair is onder Spaanse bergbeklimmers.

Afgelopen nacht dan - nog eens 24 uur later - werden de slachtoffers uit het ravijn gehaald, voor twee van hen kwam alle hulp te laat. Het gaat om een politie-inspecteur en een advocaat, die toch heel wat klimervaring zouden gehad hebben. Een derde man werd gewond overgebracht naar het ziekenhuis.

In de Spaanse media wordt veel kritiek geuit op de late reddingsoperatie van de Marokkaanse autoriteiten. Zo stond een Spaans reddingsvliegtuig vrijdag al klaar, maar werd het door Marokko pas zaterdag opgeroepen. De Spaanse premier Mariano Rajoy sust die kritiek. "Het gebied waar het ongeval gebeurd is, is erg onherbergzaam. De Marokkaanse autoriteiten hebben alles gedaan wat ze konden."