Twitter en YouTube geblokkeerd in Turkije vanwege gijzelingsfoto

In Turkije heeft een rechter de toegang tot Twitter en YouTube laten blokkeren. Dat gebeurde nadat op die websites beelden waren verschenen van de openbaar aanklager die vorige week gegijzeld werd in Istanbul. De Turkse overheid wil niet dat de foto's van de gijzeling verspreid worden.
Iemand houdt het portret van Kiraz omhoog op diens begrafenis in Istanbul.

Leden van de extreemlinkse DHKP-C vielen vorige week dinsdag het gerechtsgebouw van Istanbul binnen en hielden er openbaar aanklager Mehmet Selim Kiraz gegijzeld. Hun actie hield verband met de dood van een tiener die in 2013 om het leven kwam tijdens antiregeringsdemonstraties in Turkije.

Bij de bevrijdingsactie door de Turkse politie raakte de man zwaargewond. Hij overleed later in het ziekenhuis. Op het internet circuleerden beelden waarop de aanklager te zien was tijdens de gijzeling. Hij wordt onder schot gehouden door een gijzelnemer met op de achtergrond vlaggen en symbolen van de DHKP-C.

De regering van president Recep Tayyip Erdogan ziet de verspreiding van de foto's als propaganda voor een terroristische organisatie. In totaal zijn 166 websites die de foto's gepubliceerd hebben, geblokkeerd na het bevel van de rechter. Een groot deel daarvan zijn specifieke links naar artikels op Turkse nieuwssites. Ook Facebook stond op de lijst, maar die sociaalnetwerksite heeft de afbeeldingen snel weggehaald en is opnieuw toegankelijk.

Er loopt ook een gerechtelijk onderzoek tegen verschillende Turkse kranten die de foto's afgedrukt hebben.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat de Turkse autoriteiten YouTube en Twitter blokkeren. Dat gebeurde ook in de aanloop naar de lokale verkiezingen in maart vorig jaar. Toen waren audiogesprekken gelekt met bewijzen van corruptie binnen de kring rond Erdogan. Twitter was zo'n 2 weken geblokkeerd, YouTube maar liefst 2 maanden.

De ban op de sites veroorzaakte internationaal heel wat protest. Onlangs raakte ook bekend dat Turkije het land is dat het vaakst vraagt aan Twitter om berichten te verwijderen.