"Duitsland moet Griekenland nog 278,7 miljard euro"

De geldsom die Duitsland aan Griekenland verschuldigd is als herstelbetaling voor de Tweede Wereldoorlog, bedraagt 278,7 miljard euro. Griekenland rakelde de kwestie vorige maand al op, maar noemt nu voor het eerst een concreet bedrag.

Het bedrag werd vastgesteld na een eerste evaluatie van een parlementscommissie die zich met de vergoeding bezighoudt, zo zei viceminister van Financiën Dimitris Mardas gisteravond in het Griekse parlement.

Het parlement had een commissie geïnstalleerd om te berekenen hoeveel schade er tijdens de Tweede Wereldoorlog in Griekenland werd aangericht door de Duitsers, zowel menselijk als materieel. Na berekening van de inflatie sindsdien en intresten, is men nu tot een concreet bedrag gekomen. 

"Afgehandeld"

Het thema van de herstelbetaling weegt al jaren op de Grieks-Duitse relaties. Het is evenwel voor het eerst dat er een getal op de verschuldigde geldsom wordt gekleefd. Dat gebeurde nadat de Griekse premier Alexis Tsipras in maart aan het parlement had verklaard dat er een commissie zou gevormd worden "om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en het nazisme eer te bewijzen".

Duitsland beschouwt het dossier van de oorlogscompensaties aan Griekenland als "afgehandeld", sinds Duitsland in 1960 al 60 miljoen euro aan Griekenland heeft betaald. Dat bedrag is van de Griekse claim afgetrokken.

Duits verzet

Maar de kwestie zit de Grieken nog atijd hoog, ook al omdat na de Tweede Wereldoorlog het Duitse "Wirtschaftswunder" zijn oorsprong kende in een grootschalige schuldkwijtschelding door de internationale kredietverleners, terwijl het huidige Duitsland zich verzet tegen een schuldvermindering of -kwijtschelding aan Athene.

Twee weken geleden bracht de Griekse premier Tsipras het onderwerp nog ter sprake tijdens een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, maar de kans dat Duitsland erop ingaat is zowat onbestaande.