"Humanitaire catastrofe in Aden in Jemen"

Hulpverleners omschrijven de situatie in de belegerde Zuid-Jemenitische havenstad Aden als "een catastrofe". Die stad is nog altijd onbereikbaar, maar wel is vandaag een eerste vliegtuig met hulpgoederen geland in de Jemenitische hoofdstad Sanaa.

Al dagenlang proberen humanitaire organisaties hulp en artsen ter plaatse te krijgen in Jemen, waar de nood erg groot is door de talrijke gewonden in de oorlog. Vanmiddag is een klein vliegtuig van het Rode Kruis kunnen landen op de luchthaven van de hoofdstad Sanaa. Die is in handen van de sjiitische Houthi-rebellen, maar was de voorbije dagen onbruikbaar na Saudische luchtbombardementen. Het Rode Kruis wil nu ook een tweede vliegtuig vanuit Jordanië naar Sanaa laten vliegen.

Veel erger is de situatie evenwel in de Zuid-Jemenitische havenstad Aden, waar nu al meer dan een week hevig gevochten wordt. De sjiitische Houthi's en hun bondgenoten, aanhangers van ex-president Ali Abdullah Saleh, proberen die stad in te nemen, maar stuiten op hevig verzet. Dat gaat uit van troepen die trouw gebleven zijn aan huidig president Abdrabbuh Mansur Hadi, maar vooral van de Hirak al-Janubi, de beweging die het zuiden van het land wil afscheuren.

De 800.000 burgers van Aden zitten nu in de val nu zowel de haven als de luchthaven gesloten zijn. Op veel plaatsen in de stad wordt gevochten en zijn sluipschutters actief en gewonden en doden blijven vaak op straat liggen.

De ziekenhuizen in Aden liggen overvol en er is een tekort aan zowat alles. De hulpverleners spreken dan ook over een humanitaire catastrofe en eisen dat er nu snel een bestand komt om hulp naar Aden te vervoeren. Door de gevechten lijkt dat voorlopig niet mogelijk.

Oorlog op alle fronten rond Aden

De zuidelijke separatisten lijken intussen opnieuw enkele wijken heroverd te hebben op de rebellen. In de provincie Abyan zijn dan weer een aantal sjiitische Houthi's in een hinderlaag gevallen en gedood.

De zuiderlingen en regeringsgetrouwe troepen kunnen nog altijd rekenen op luchtsteun van Saudische en andere Arabische staten. Die hebben onder meer de luchtmachtbasis van al-Anad ten noorden van Aden gebombardeerd. Die basis is in handen van de Houthi's. Saudische en Egyptische schepen hebben dan de kust van de provincie Lahj, ten westen van Aden onder vuur genomen.

Ten oosten daarvan, in de grote provincie Hadramawt, spelen zich andere onrustwekkende ontwikkelingen af. Daar hebben terroristen van AQAP (Al Qaeda) een grenspost met Saudi-Arabië bestormd en ingenomen. AQAP profiteert zo van de chaos in Jemen door de oorlog tussen de Houthi's en de regering en strijdt tegen beide partijen.

Om het nog wat ingewikkelder te maken, hebben de soennitische stammenmilities van de Hadramawt de handen in elkaar geslagen om AQAP te bestrijden. Zij willen het vacuüm opvullen dat ontstaan is door het wegvallen van regeringsgezag in de streek.