Al meer dan 900 energieleningen afgesloten

Sinds begin 2015 zijn al 911 energieleningen afgesloten. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD). Met de energielening kunnen mensen bepaalde werken financieren die energie helpen besparen. "Hoe meer woningen energiezuiniger worden, hoe meer gezinnen kunnen besparen op hun energiefactuur", aldus de minister.
Jasper Jacobs

De Vlaamse energielening schoot begin 2015 uit de startblokken. De Vlaamse regering heeft 15 miljoen euro klaarliggen om dit jaar in totaal 3.500 leningen te verschaffen voor het uitvoeren van energiebesparende ingrepen als het isoleren van daken, vloeren en muren of het vervangen van ramen.

Wie een energielening aanvraagt, kan maximaal 10.000 euro lenen die in 5 jaar terugbetaald moet worden tegen een rente van 2 procent. Bepaalde kwetsbare groepen lenen tegen 0 procent.

Uit cijfers die persagentschap Belga heeft opgevraagd, blijkt dat  intussen 911 energieleningen zijn afgesloten. Het gemiddelde bedrag van de lening bedraagt ruim 7.160 euro. Van de 911 leningen werden er 783 afgesloten aan 2 procent en 128 aan 0 procent. De meeste leningen werden afgesloten in de provincie Antwerpen: 337 in totaal.

"Op kruissnelheid"

Minister Turtelboom is blij met het resultaat. Volgens haar raakt de formule "op kruissnelheid". "Hoe meer woningen energiezuiniger worden, hoe meer gezinnen kunnen besparen op hun energiefactuur", stelt de Open VLD-minister. De energielening vormt volgens Turtelboom "de hoeksteen van de ondersteuning naar burgers en gezinnen die investeren in energiebesparende maatregelen". "We proberen deze lening overal waar we komen in Vlaanderen onder de aandacht te brengen, en dat gaan we ook blijven doen", besluit Turtelboom.