Amerikaans pakjesbedrijf FedEx wil Nederlandse concurrent TNT kopen

Het Amerikaanse koerierbedrijf FedEx wil zijn Nederlandse concurrent TNT overnemen. FedEx heeft 8 euro per aandeel veil, wat neerkomt op een waardering van TNT van 4,4 miljard. Het Amerikaanse bedrijf wil met de overname zijn Europese positie versterken. Voor TNT is het geld welkom na 4 jaar verlies op rij.

De twee bedrijven hebben over de overname een voorakkoord bereikt. Naast de 8 euro per aandeel, biedt FedEx onder meer ook nog een premie van 33 procent op de slotkoers van het aandeel TNT van 2 april.

De transactie geniet al de steun van de raad van bestuur en de raad van commissarissen van TNT. Ook grootaandeelhouder Post NL, dat bijna 15 procent van de aandelen in handen heeft, is te vinden voor de overname.

FedEx en TNT zijn overeengekomen om de bestaande arbeidsvoorwaarden te respecteren en zullen samenwerken om "significante ontslagen" te voorkomen. Het Europese regionale hoofdkantoor komt in Amsterdam/Hoofddrop, de vestiging van TNT in Luik blijft bestaan. De luchtvaartoperaties van TNT worden wel verkocht.

Deal tegen midden volgend jaar rond

De verkoop is belangrijk voor de twee bedrijven. FedEx kan zo verder groeien op de Europese markt, terwijl TNT de mislukte deal met UPS van twee jaar geleden kan doorspoelen.

De deal met UPS werd door Europa tegengehouden waardoor er een lastige periode aanbrak voor TNT. Onder meer door de concurrentie met DHL en Deutsche Post maakte TNT verder verlies en moest het activiteiten afstoten.

De bedrijven vertrouwen erop dat de verkoop nu niet op grote bezwaren zal stuiten en dat de deal tegen midden volgend jaar voltooid zal zijn.

Werknemers vrezen 400 banen

De vakbonden zijn erg ongerust over de overnameplannen van FedEx en TNT Express. De bonden zijn boos omdat de ondernemingsraden niet zij ingelicht, zoals nochtans moet volgens de Belgische wetgeving.

Volgens sommige media zouden er mogelijk 350 tot 400 banen verloren kunnen gaan. het Europese hoofdkantoor van FedEx zou verhuizen van Brussel naar Hoofddorp bij Amsterdam, waar de zetel van TNT is gevestigd.

De Europese hub van TNT in Bierset, de luchthaven van Luik, blijft evenwel bestaan, aldus een persbericht van FedEx en TNT. Daar werken 1.500 mensen.

Dit keer geen gevaar voor de markt?

In 2012 mislukte een poging van de andere Amerikaanse koerierdienst UPS om TNT Express over te nemen. De Europese Commissie had toen bezwaar tegen het te grote overwicht van UPS en TNT op de Europese markt. Dit keer zou er volgens FedEx en TNT geen probleem zijn.

Het Duitse DHL is met 41% marktleider in Europa, gevolgd door UPS met 23%, TNT met 14% en FedEx met 10%. Een combinatie van FedEx en TNT zou dus met 24% nipt de tweede op de Europese markt worden, net voor UPS.