App "On wheels" toont toegankelijkheid in vijf steden

In Gent, Hasselt, Kortrijk, Brugge en Antwerpen kunnen rolstoelgebruikers voortaan via een app zien welke winkels, horecazaken, parkeerplaatsen, sanitair of bezienswaardigheden voor hen toegankelijk zijn. De app "On wheels" is verkrijgbaar via de App Store en Google play.

Exact twee jaar geleden raakte initiatiefnemer Michiel Desmet betrokken bij een busongeval in Thailand. Hij brak zijn rug en raakte verlamd aan de benen. De eerste kiemen voor de app werden anderhalf jaar geleden gelegd, toen een toilet in een horecazaak niet toegankelijk bleek terwijl dat wel zo aangekondigd was. "Het feit dat er zo'n gebrek aan informatie is in de 21e eeuw vond ik zo cru en confronterend, dat ik samen met vier vrijwilligers aan de slag ging", zei Desmet.

Metingen

Halverwege maart, tijdens de Week van de Zorg, maten tweeduizend studenten in vijf steden de toegankelijkheid van 12.000 gebouwen op. Het werk is echter niet af en iedereen kan nog bijkomende gegevens aanvullen. Overigens is die app gemaakt om wereldwijd te worden aangevuld. Gebruikers maken een gepersonaliseerd profiel aan en vullen de breedte van hun rolstoel in en de maximumhoogte van de drempel die ze aankunnen.

Gent

De Gentse schepen van Gelijke Kansen Resul Tapmaz (SP.A) wilde eerder al een app ontwikkelen voor Gent, maar besloot de krachten te bundelen met On wheels. "De steun voor een app die de rolstoeltoegankelijkheid van het publieke domein ontsluit, is een logische aanvulling op het toegankelijkheidsbeleid van onze stad. Voor heel wat mensen staat een verbeterde toegankelijkheid gelijk aan een grotere vrijheid en onafhankelijkheid", zei hij.

De app "On Wheels" werd mogelijk gemaakt met steun van de stad Gent en een reeks private partners. Staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA) en Europarlementslid Helga Stevens (N-VA) woonden de lancering in de Gentse Ghelamco Arena bij.

Meest gelezen