Belgisch leger krijgt cybercomponent naast traditionele land-, lucht- en zeemacht

Het Belgische leger krijgt er vanaf 2019 een nieuwe volwaardige component bij: een cybermacht. Dat heeft VRT Nieuws vernomen uit bronnen dicht bij Defensie. Die nieuwe vierde component gaat alles wat met internet en dataverkeer te maken heeft, beveiligen. Het leger moet ook zelf cyberaanvallen kunnen uitvoeren.
Science Photo Library

Onze veiligheid is meer dan ooit afhankelijk van dataverkeer en dus wil minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) volop inzetten op een cyberleger. Nu al is Defensie volop bezig met de uitwerking ervan, tegen 2019 moeten we kunnen spreken van een volwaardige cybermacht, naast de lucht-, land- en zeemacht.

De nieuwe component moet niet alleen onze netwerken beter beveiligen, maar zal ook de mensen en de kennis in huis hebben om zelf aanvallen uit te voeren. Dat is belangrijk, omdat je zo andere landen of organisaties kan ontmoedigen om ons aan te vallen of hen desnoods zelf (tegen)aanvallen als zij een internetaanval tegen ons land doen. Het kunnen dreigen met een aanval is de beste verdediging, is de filosofie hierachter.

Cyberdefensie ook offensief

Het plan van minister Vandeput (zie kleine foto) gaat nog een stap verder dan louter bescherming. De vierde component krijgt ook offensieve capaciteiten.

De militaire geheime dienst moet een grotere rol gaan spelen. Vandeput wil daarvoor allerlei soorten onbemande toestellen aankopen, drones die onder meer ingezet zullen worden voor spionage en bewaking. Het gaat dan over grote onbemande vliegtuigen, maar evengoed over minidrones die je vanuit de hand kan lanceren.

Drie soorten dreigingen

De cyberpoot van het leger zal dus ingezet worden op de veiligheid van de data- en handelsstromen, maar minister Vandeput ziet nog andere dreigingen die evenzeer aandacht moeten krijgen.

Om te beginnen de oostgrenzen van Europa, zeg maar Rusland. Daar moeten we volgens de minister inzetten op de collectieve verdediging via de NAVO. Vandeput ziet hier onder meer de opvolger van de F-16 een grote rol spelen.

Maar ook aan de zuidelijke grenzen brandt het. Denken we maar aan de klimaatopwarming, migratie, falende staten zoals Libië. Daar wil Defensie een rol spelen met een flexibele landmacht met nadruk op special forces.

Betaalbaar?

De ontwikkeling van een vierde component binnen het leger is een duidelijke trendbreuk en is ambitieus. Maar die grote ambitie is tegelijk ook de zwakte van het plan.

Vandaag geven we ongeveer op elke 100 euro 70 cent aan Defensie uit. Minister Vandeput wil dat budget vanaf 2019 doen stijgen naar 1,30 euro waarmee we dan ongeveer in de Europese middelmoot zouden zitten. Met andere woorden: terwijl de federale regering nu bespaart, gaat dit ambitieuze plan de volgende regeringen opzadelen met de kosten.

Wel moeten we opmerken dat in verhouding met andere investeringen in het leger - zoals nieuwe fregatten en gevechtsvliegtuigen- zo'n vierde cybermacht relatief goedkoop is.

Overigens: in het verleden heeft het leger al veel beloofd gekregen, maar uiteindelijk werden die beloftes ook vaak gebroken.

Meest gelezen