Duitsland verwerpt herstelbetalingen aan Griekenland

De Duitse regering verwerpt de becijferde herstelbetalingen die Berlijn nog zou moeten overmaken aan Griekenland voor schade geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Eerlijk gezegd, ik vind dat dom", zo reageerde vicekanselier en minister van Economie Sigmar Gabriel op de Griekse berekeningen dat Duitsland nog 278,7 miljard euro in het krijt zou staan bij Griekenland.

Volgens Sigmar gaat het de Griekse regering erom meer manoeuvreerruimte te creëren in de onderhandelingen met de internationale kredietverleners over de schuldenberg van Athene, maar deze manoeuvreerruimte heeft niets te zien met de Tweede Wereldoorlog en herstelbetalingen.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën herhaalde het officiële regeringsstandpunt dat het vraagstuk van de herstelbetalingen "juridisch en politiek is afgesloten" in internationale verdragen en weigerde dan ook commentaar op de nieuwe becijferde eisen die Athene naar voren schuift.

De Griekse viceminister van Financiën Dimitris Mardas had zaterdag in het parlement meegedeeld dat zijn diensten berekend hebben dat Duitsland nog 278,7 miljard euro aan herstelbetalingen moet overmaken aan Athene voor de bezetting van het land tussen 1941 en 1944. Daarbij zou dan ook een gedwongen lening van 10,3 miljard van de nationale bank en schade aan particulieren en infrastructuur in rekening zijn gebracht.

Het debat over de herstelbetalingen steekt regelmatig de kop op in Griekenland. De linkse regering van premier Alexis Tsipras botste de voorbije maanden geregeld met Duitsland in de onderhandelingen over nieuwe financiële steun voor het noodlijdende euroland.