Eerste ultraconservatief meldt zich als presidentskandidaat

In de Verenigde Staten kondigt de Republikeinse politicus Rand Paul aan dat hij kandidaat is voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Rand Paul is de zoon van Ron Paul, ook al een voormalig presidentskandidaat. Hij is lid van de ultraconservatieve Tea-Partybeweging.

Rand Paul is de tweede Republikein die zich meldt voor de race, na Ted Cruz. Niet dat die laatste daarom meteen als progressief kan worden beschouwd: hij wordt onder meer gesteund door Sarah Palin, de running mate van de Republikeinse presidentskandidaat John McCain, in 2008.

Paul komt naar eigen zeggen op voor vrijheid en minder invloed van de overheid. In die zin heeft hij zich sterk laten beïnvloeden door zijn vader Ron Paul, een bekend voorstander van het libertarisme.

Anderzijds staat Rand Paul bekend als aartsconservatief. Zo is hij tegen abortus en tegen het homohuwelijk. Dat laatste vindt hij "beledigend".