Indiase politie gaat betogers met peper te lijf

De politie van Lucknow, de hoofdstad van de Indiase deelstaat Utar Pradesh, gaat drones inzetten die peper kunnen verstuiven om betogers uiteen te drijven.

De politie heeft al vijf dergelijke drones uit. "De resultaten zijn uitstekend", zegt Yashavi Yadav, hoofd van de lokale politie. "We weten nu hoe we ze moeten besturen en wanneer we de peper precies moeten afvuren, zelfs als er veel wind staat of in dichtbevolkte sectoren."

De drones kosten bijna 9.000 euro per stuk en worden vanaf eind april in gebruik genomen. Ze zijn uitgerust met een camera met hoge resolutie en kunnen tot twee kilo peper meedragen binnen een straal van één kilometer.

"De peper is niet dodelijk, maar is toch zeer efficiënt om menigtes te beheersen", zegt Yadav. De politie van Lucknow gebruikt al langer drones voor patrouilles, vooral tijdens religieuze bijeenkomsten.

lees ook