Jambon wil kraken strafbaar maken

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil het kraken van een woning strafbaar maken. Een eigenaar kan nu enkel via een procedure voor de vrederechter een uitzetting van een kraker vragen en dat is erg omslachtig.

Jambon wil kraken nu verbieden door het als huisvredebreuk te bestempelen. Hij start daarover binnenkort overleg met minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

De plannen van Jambon worden kritisch onthaald door Emma Van Mullem van Samenlevingsopbouw Gent. In Gent is het aantal krakers dat bekend is het afgelopen jaar gestegen van 160 naar 270.

"Wanneer kraken strafbaar wordt, zullen heel wat mensen op straat belanden, gezinnen met of zonder kinderen die door de straten zullen dolen", zegt Van Mullem. "Het welzijnswerk zal overladen worden met hulpvragen. Ook de private huurmarkt zal overstroomd worden door mensen die ergens een oplossing moeten zoeken, maar die oplossing vaak niet gaan vinden."

Meest gelezen