Jury beraadt zich over lot van "Boston bomber"

Bijna twee jaar na de aanslagen tijdens de marathon van Boston gaat de jury die moet oordelen over Djokhar Tsarnaev vandaag in beraadslaging. Dat de 21-jarige verdachte schuldig zal worden bevonden, lijdt geen twijfel. Maar de vraag is: krijgt hij de doodstraf of wordt het levenslang?

Djokhar Tsarnaev was 19 toen hij op 15 april 2013 twee bommen liet ontploffen bij de aankomstlijn van de marathon van Boston. Samen met zijn broer oudere Tamerlan wordt Djokhar verantwoordelijk geacht voor de dood van 3 mensen aan de finish en 264 gewonden.

Ook wordt hij verdacht van de moord op een politieagent, tijdens de klopjacht op de broers Tsarnaev drie dagen na dubbele bomaanslag. Samen goed voor 30 aanklachten waarvan hij bij 17 een levenslange celstraf of de doodstraf riskeert.

Schuldig

In een poging om de doodstraf te ontlopen, wond Tsarnaevs advocate er geen doekjes om en pleitte ze meteen schuldig. Gisteren herhaalde ze dat Tamerlan, de oudere broer van Dzjokhar die tijdens een klopjacht door de politie werd neergeschoten, zijn broer overtuigd had om mee aanslagen te plegen.

"Als Tamerlan er niet was geweest, was het niet gebeurd", aldus advocate Judy Clarke. De 26-jarige Tamerlan, een ex-bokser, wilde een jihad ontketenen en zijn zwakkere jonge broer volgde hem daarin, voerde de verdediging aan.

Amerika straffen

De openbaar aanklager van zijn kant benadrukte tijdens zijn slotpleidooi nog eens hoe gruwelijk de feiten waren. “Hij wilde dit land terroriseren. Hij wilde Amerika straffen voor wat het met zijn volk aan het doen was."

"Hij dacht dat zijn waarden belangrijker waren dan de mensen rondom hem. Hij wilde de Moedjahedien, de heilige strijders, wakker maken, dus koos hij 'Patriots Day', 'Marathon Monday', een moment waarop families samenkomen om naar de marathon te kijken. Hij koos een dag waarop de ogen overal ter wereld op Boston gericht waren. Een dag dat er burgers op straat waren, en het waren die burgers waarop hij het gemunt had: mannen, vrouwen en kinderen.”

Doodstraf?

Als de jury Tsarnaev de openbaar aanklager volgt en hem schuldig bevindt - en dat is vrijwel zeker - rest de vraag of hij de doodstraf krijgt of een levenslange celstraf.

Want hoewel de doodstraf in de staat Massachussets in 1984 al is afgeschaft, heeft de openbaar aanklager die vanwege de ernst van de feiten er nu toch om gevraagd.