Kansspelcommissie wil gokken via Facebook en Google aanpakken

De Kansspelcommissie vraagt aan Facebook en Google om geen gok-apps meer aan te bieden. Op die manier moeten minder jongeren toegang krijgen tot gokspelletjes op het internet. Vooral spelletjes waarbij geld wordt ingezet, zijn gevaarlijk voor jongeren, zei Peter Naessens, juridisch adviseur van de Kansspelcommissie in “De ochtend” op Radio 1.

“We denken aan bingo, blackjack, poker en slots. Die worden aangeboden vanaf de leeftijd van 12 jaar. Daarmee geeft men aan jongeren een volledig verkeerd beeld van wat kansspelen zijn. Men geeft de illusie dat ze onschuldig zijn.”

En dat deze spelletjes niet onschuldig zijn, bleek toen een 15-jarige 24.000 euro verloor met een gokspel online. Dit is gelukkig geen dagelijkse kost, “maar het is wel het topje van de ijsberg”, schat Naessens in op basis van de klachten die de commissie ontvangt. Naessens klaagt er ook over dat veel klachten hen niet bereiken omdat vele spelen verdoken gokspelen zijn, die op het eerste gezicht behendigheidsspelletjes lijken te zijn.

Boetes

Om het internetgokken door minderjarigen aan banden te leggen, legt Naessens in de eerste plaats de verantwoordelijkheid bij de ouders, die sowieso voor de schulden van hun kinderen moeten opdraaien. De ouders moeten volgens Naessens hun kinderen leren omgaan met spelletjes en hen waarschuwen voor spelletjes waarvoor betaald moet worden.

Daarnaast ziet de Kansspelcommissie juridische middelen om te vermijden dat minderjarigen schulden maken door online te gokken. “De operatoren die dergelijke kansspelen aanbieden, zouden bijvoorbeeld verplicht kunnen worden om de leeftijd van de deelnemers te verifiëren.” Als dit dan niet gebeurt, dreigt de commissie ermee geldboetes op te leggen aan de bedrijven die de regels niet naleven. Die boetes zouden dan kunnen oplopen tot honderdduizenden euro.

Positieve attitude

De Kansspelcommissie heeft de problematiek al met Facebook besproken. Het bedrijf heeft volgens Naessens “wel een positieve attitude, maar zij vragen duidelijkheid van de overheid”.

De Kansspelcommissie heeft er goede hoop in dat CD&V-ministers Geens van Justitie en Peeters van Economie zullen meedenken over een aanpak.