Leids museum koopt zeldzaam Egyptisch reliëf

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, Nederland, heeft voor 120.000 euro een zeldzaam Egyptisch reliëf uit de vierde eeuw voor Christus verworven. Het 33 centimeter hoge granieten reliëf sierde ooit een kapel van een Egyptische tempel. Het museum stuitte op het kunstwerk via een kunsthandel en kon het kopen met steun van enkele fondsen.

Op het stuk steen staat de god Chnoem afgebeeld, die herkenbaar is aan zijn ramkop. De oude Egyptenaren zagen Chnoem als de schepper van de kosmos en dachten dat hij de jaarlijkse overstromingen van de Nijl veroorzaakte.

Op het reliëf staat hij op het punt de wereld te creëren uit een stuk klei. "Het idee van de schepping van de wereld uit klei lag voor de hand", zegt het museum. "Door de overstromingen blijft een laagje vruchtbaar slib op de oevers van de Nijl achter, waaruit het nieuwe leven kan ontstaan."

Het stuk is bekend sinds 1960. Toen werd het in de Egyptische havenstad Alexandrië gekocht door een kunsthandelaar. Daarna was het in bezit van meerdere particuliere verzamelaars.