Manuscript "American pie" brengt 1,1 miljoen euro op

De originele tekst van het nummer van de Amerikaanse singer-songwriter Don McLean is geveild voor 1,1 miljoen euro bij Christie's in New York. Daarmee blijft het zestien pagina's tellende manuscript iets onder de verwachtingen.
A2012

De originele tekst van "American pie" van Don McLean is voor 1,1 miljoen euro geveild bij veilinghuis Christie's in New York. Don McLean schreef het nummer begin de jaren 70.

"American pie" verwijst onder meer naar "the day that music died". Dat is de omschrijving van het vliegtuigongeluk van 3 februari 1959, waarbij Buddy Holly, Ritchie Valens en J.P. Richardson (The Big Bopper) om het leven kwamen.

Bij de voorstelling van de veiling zei Don McLean dat het manuscript van zijn nummer duidelijkheid zal verschaffen over de inhoud van het nummer. McLean omschreef het nummer als "een mystieke trip in het verleden", maar wilde er nooit dieper op ingaan.