Massagraven met Iraakse soldaten ontdekt in Tikrit

In Tikrit, de Iraakse stad die eind maart opnieuw veroverd werd van terreurgoep IS door Iraakse soldaten, zijn vorige week de vermoedelijke massagraven van 1.700 Iraakse soldaten ontdekt die in de zomer van 2014 door de IS gedood werden. Dat meldt nieuwszender BBC. Zondag begonnen forensische teams de graven bloot te leggen.

Twaalf graven werden gevonden in de buurt van de voormalige Amerikaanse legerbasis Camp Speicher. De soldaten zouden zijn gedood door IS in juni 2014. De terreurgroep postte destijds foto's en filmpjes van de executie van de voornamelijk sjiitische soldaten op sociale media.

Enkele dagen na de bevrijding van Tikrit zijn de opgravingen van de lichamen begonnen. De lichamen zullen worden geïdentificeerd via DNA-tests. Zo zullen de talrijke families die nooit een bevestiging kregen van de dood van hun naaste, mogelijk toch nog uitsluitsel krijgen.

"We hebben het eerste massagraf opgegraven vandaag. We vonden tot nu toe minstens 20 lichamen", aldus een onderzoeker. Uit de eerste vaststellingen zou het wel degelijk gaan om slachtoffers van de "Speicher slachting". "Het was een zeer pijnlijk zicht. We konden onszelf niet bedwingen en barstten in tranen uit. Welke woeste barbaar kan 1.700 mensen in koelen bloede vermoorden?"