Mogelijke verkoper witte heroïne in Amsterdam opgepakt

De mogelijke verkoper van witte heroïne in Amsterdam heeft zich gemeld bij de politie en zit in de cel. Dat zegt zijn advocaat in de Nederlandse krant De Telegraaf. Door deze drug, die als cocaïne werd verkocht, kwamen eind vorig jaar drie Britten om het leven en raakten de afgelopen maanden bijna twintig mensen onwel.
© Ton Koene - www.belgaimage.be

De man die mogelijk de witte heroïne verkocht, werd in februari vastgelegd door bewakingscamera's toen hij drugs aan drie Deense toeristen verkocht. De kopers raakten later onwel.

De verdachte zou zich hebben gemeld nadat hij zichzelf had herkend op beelden die in maart op televisie werden vertoond. De advocaat zegt dat zijn cliënt erg schrok toen hij via de media vernam dat hij mogelijk degene is die de foute drug verkocht. De man zou daarna zijn handelaar hebben proberen op te sporen. "Dat is niet gelukt en daarom besloot hij zichzelf te melden", klinkt het. Waarom hij zich niet direct meldde om de politie naar de handelaar te laten zoeken, is onduidelijk.

Gevaar

De verkoop van witte heroïne leidde eind vorig jaar tot grote onrust in Amsterdam. Een groots opgezette campagne moest mensen waarschuwen voor het gevaar van het goedje.

Het gebruik van witte heroïne is levensgevaarlijk als mensen cocaïne verwachten. "Heroïne is een verdovend middel, cocaïne een stimulerend middel met een totaal tegenovergestelde werking", aldus een woordvoerster van de verslavingsinstelling Jellinek. "Als mensen niet weten dat ze heroïne gebruiken en een lijntje leggen, is de kans groot dat ze een overdosis nemen. Hun hart gaat dan langzamer kloppen, de ademhaling gaat naar beneden. Ze komen in een dromerige toestand, gaan overgeven en op den duur vallen ze weg. Slachtoffers stoppen met ademen of stikken in hun eigen braaksel, wat tot de dood kan leiden."