Nieuwe schoolboeken scherpen geruzie tussen Japan en buurlanden aan

Japan heeft zich weer de woede van de buurlanden op de hals gehaald door nieuwe schoolboeken goed te keuren die omstreden gebieden waar China en Zuid-Korea aanspraak op maken, als zijnde Japans voorstellen. De schoolboeken verbloemen ook het oorlogsverleden van Japan.

De achttien nieuwe boeken voor scholieren, die gisteren door het Japanse ministerie van Onderwijs werden goedgekeurd, vermelden de eilanden Senkaku en Takeshima als behorende tot Japan, hoewel de eerstgenoemde door Peking opgeëist worden (onder de naam Diaoyu) en de tweede door Seoel (onder de naam Dokdo). De nieuwe handboeken vermijden ook het woord "bloedbad" om het Bloedbad van Nankin te beschrijven dat in 1937 door het Japanse leger werd aangericht. Ze gebruiken in de plaats het woord "incident", dat een minder zware connotatie heeft.

Zuid-Korea

Meteen na de bekendmaking ontbood het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de ambassadeur van Japan, Koro Bessho, om te protesteren. "De Japanse regering is tot een zoveelste provocatie overgegaan door schoolboeken goed te keuren die de onterechte aanspraken op ons grondgebied versterken", aldus Seoel in een mededeling. "Dit toont duidelijk aan dat de Japanse regering een misvormde kijk op de geschiedenis en geografie wil inprenten in de geesten van de jonge generatie."

China

Het officiële Chinese persbureau Xinhua stelde van zijn kant een historisch revisionisme aan de kaak "in lijn met het naar rechts opschuivende beleid van het land", dat door de conservatieve premier Shinzo Abe geleid wordt.