Ophef over massagraf in de buurt van Kinshasa

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch wil meer uitleg van de Congolese regering over een massagraf met meer dan 400 lichamen, in de buurt van de hoofdstad Kinshasa. Volgens de inwoners van het dorpje Maluku zijn twee weken geleden vrachtwagens 's nachts lijken komen deponeren.
Studentenprotest in Kinshasa (Archieffoto)

De Congolese overheid ontkent niet dat er lijken zijn gedumpt, maar zegt dat het om arme mensen en doodgeboren baby's gaat.

Human Rights Watch denkt dat er ook slachtoffers bij zijn van het politiegeweld tijdens de studentenbetogingen tegen president Joseph Kabila, in januari. Daarbij zijn toen ten minste 40 doden gevallen, maar de lichamen van die slachtoffers zijn niet aan hun familie teruggegeven.

Het politieke klimaat in Congo is erg gespannen. Volgend jaar zijn er presidentsverkiezingen in het land. Volgens de grondwet kan Kabila niet nog eens kandidaat, maar volgens de oppositie probeert hij via politieke manoeuvres toch kandidaat te zijn.