Oudste Belg (110) overleden

Anna De Guchtenaere, de oudste inwoner van het land, is gisteravond in Zwijnaarde overleden. Dat bevestigt het woonzorgcentrum waar ze verbleef. Anna zou deze week haar 111e verjaardag gevierd hebben. De oudste inwoner nu is de Oostendse Alicia Van den Berghe-Corveleyn.

Anna De Guchtenaere werd op 10 april 1904 geboren in Ledeberg en verbleef in het woonzorgcentrum Zonnebloem in Zwijnaarde. De Guchtenaere werd vorig jaar voor haar 110e verjaardag nog gehuldigd door het Gentse schepencollege. Toen vertelde haar hoofdverpleger dat ze het kon doen met slechts één pilletje per dag. 

"Normaal zouden we Anna vrijdag bezoeken voor haar verjaardag, want ik weet van voorgaande jaren dat ze genoot van dat moment", zegt de Gentse schepen van Burgerzaken Sofie Bracke (Open VLD). Zij herinnert de super-eeuwelinge als iemand met een positieve ingesteldheid. "Ze was heel vrolijk en zachtaardig."

De Guchtenaere studeerde aan het conservatorium en begeleidde als violiste enkele stomme films in Gent. Na de opkomst van de geluidsband werkte ze als secretaresse. Ook sprak De Guchtenaere nog regelmatig Engels omdat haar ouders tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Groot-Brittannië vluchtten.

De Guchtenaere bracht een zoon en een dochter groot en kreeg vijf kleinkinderen en verschillende achterkleinkinderen. Ze overleed gisteravond.

Nu is de oudste inwoonster van het land Alicia Van den Berghe-Corveleyn, die in het woonzorgcentrum Lacourt woont, in Oostende. Begin dit jaar werd ze 110 jaar. De oudste man van het land is Aimé Wille uit Zaffelare, een deelgemeente van Lochristi. Hij is 106.

Ook oudste mens ter wereld overleden

In de VS is de oudste mens ter wereld overleden. De vrouw was 116 jaar oud. Ook de nieuwe oudste mens ter wereld is een Amerikaanse. De vrouw woont in Detroit en is geboren in het jaar 1899.

Gentse eeuwlingen

Momenteel zijn er in Gent 52 eeuwelingen, waarvan 4 mannen en 48 vrouwen. Als alles goed gaat, dan vieren dit jaar nog eens 23 Gentenaars hun honderdste verjaardag. De oudste Gentenaar is nu Fernande De Raeve (108), zij werd geboren op 3 december 1906.