Politieke impasse in Borgloon duurt voort

De politieke situatie in Borgloon zit opnieuw muurvast. Na een klacht van CD&V en N-VA heeft de Raad van State beslist dat er geen nieuw schepencollege verkozen mag worden.

Dat nieuwe schepencollege zou er komen omdat Vlaams Minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) de onbestuurbaarheid van Borgloon had aanvaard. Daarmee werd erkend dat de bestaande meerderheid van SP.A, CD&V en N-VA niet langer kon samenwerken.

SP.A en Open VLD-STROOP hebben intussen een afspraak voor een nieuwe coalitie gemaakt. Dat nieuwe schepencollege zou normaal vanavond worden verkozen op een extra gemeenteraad, maar die kan niet doorgaan.

SP.A-burgemeester Danny Deneuker vreest het ergste. "Ik hou mijn hart bijzonder vast voor facturen die niet betaald kunnen worden. We hebben maandelijks toch bepaalde uitgaven, denk maar aan telefonie, aan water. Ik heb de afgelopen week al enorm veel brieven moeten ondertekenen met verontschuldigingen omdat we niet kunnen betalen."

CD&V heeft ondertussen opgeroepen om de bestaande coalitie voort te zetten, maar daar wil SP.A niet van weten.