TNT Airways wordt niet overgenomen door FedEx

De overname van het Nederlandse koerierbedrijf TNT Express door de Amerikaanse tegenhanger FedEx zou geen gevolgen hebben voor het luchtvaartfiliaal TNT Airways. Onder meer de Belgische rederijgroep CMB zou daarvoor belangstelling hebben.

Vanochtend raakte bekend dat FexEx een overnamebod van 4,4 miljard euro lanceert op TNT Express. Beide bedrijven zouden het daarover eens geworden zijn.

TNT Airways, het luchtvaartfiliaal van TNT, zou evenwel niet in de overname betrokken zijn. Volgens de huidige wetgeving zouden Amerikanen geen Europese luchtvaartmaatschappij mogen bezitten en dus kan FedEx daar niet de hand opleggen.

Volgens de website van de krant De Tijd zouden er nu verschillende kandidaten zijn voor de overname van TNT Airways. Onder hen zou ASL Aviation zijn, een onderdeel van de Belgische redersgroep CMB.

Enkele jaren geleden was ASL al kandidaat voor TNT Airways toen UPS, een andere Amerikaanse koerier, plannen had voor de overname van TNT Express. Die plannen botsten toen evenwel op een "no" van de Europese Commissie die vreesde voor de vrije concurrentie in de koeriersector.

TNT en ASL in vogelvlucht

TNT Airways werd in 1999 opgericht en is een volle dochter van TNT Express. De maatschappij telt ongeveer 300 piloten en 32 vliegtuigen en vliegt vanuit Bierset bij Luik naar bestemmingen in Europa, maar ook in Amerika, Azië, Afrika en Australië.

ASL Aviation heeft zijn zetel in de Ierse hoofdstad Dublin, maar is voor 51% in handen van de Belgische reder CMB. De groep telt 1.200 personeelsleden en voert vluchten uit voor bedrijven zoals FexEx, maar ook voor diens concurrenten DHL, UPS, Royal Mail en voor de Verenigde Naties.