Twitterblokkade in Turkije weer opgeheven

In Turkije is de sociaalnetwerksite Twitter na een tijdelijke blokkade weer toegankelijk. Dat meldt het Turkse persbureau Anadolu. Een rechter had afgelopen weekend beslist om zowel Twitter als videoplatform YouTube ontoegankelijk te maken, om de verspreiding van foto's en beelden van een gijzeling van een openbaar aanklager tegen te gaan.

Een Turkse rechter had beslist om zowel Twitter als YouTube tijdelijk te blokkeren nadat er beelden waren opgedoken van de gijzeling van een openbare aanklager. De man werd vorige week dinsdag gegijzeld door leden van de extreemlinkse partij DHKP-C en overleed na een politie-interventie.

De Turkse regering beschouwde de verspreiding van beelden daarvan als "propaganda voor een terroristische organisatie" en "verstoring van de orde". Facebook slaagde erin om de beelden van de gijzeling snel te verwijderen en ontsnapte op die manier aan de blokkering.

De blokkering van de sociale netwerken en ongeveer 150 andere websites heeft enkele uren geduurd. Volgens de Turkse pers zou de rechter die de blokkering invoerde zoekmachine Google ook nog gevraagd hebben om de foto's van de gegijzelde magistraat in te trekken.

"Censuurwet" gestemd

De beslissing van de Turkse rechter lokte veel verontwaardigde reacties uit, zowel binnen als buiten Turkije. Het is niet de eerste keer dat de Turkse overheid meer grip probeert te krijgen op het internet.

In maart vorig jaar liet president Erdogan zowel Twitter als Facebook al eens blokkeren nadat hij beschuldigd werd van corruptie. Bovendien heeft het Turkse parlement afgelopen maand een wet goedgekeurd die internetcensuur voor de regering opnieuw vergemakkelijkt. De Turkse regering zal immers een website kunnen blokkeren zonder dat een rechter die beslissing moet steunen.