Uitvaartplechtigheid van Joris Van Hauthem in Lennik

In Lennik is afscheid genomen van Joris Van Hauthem. Het gewezen Vlaams Parlementslid voor Vlaams Belang stierf 13 dagen geleden op 51-jarige leeftijd aan kanker. De uitvaartplechtigheid in de tot de nok gevulde Sint-Kwintinuskerk verliep heel sober.

Aan de ingang van de Sint-Kwintinuskerk aan het Masiusplein in Sint-Kwintens-Lennik stond een handvol vertegenwoordigers van plaatselijke afdelingen van Vlaams Belang uit het Pajottenland en de Noordrand, met de vlag in de hand.

Kopstukken van de partij zoals Filip Dewinter en Gerolf Annemans (foto) tekenden eerder discreet present. Voorzitter Tom Van Grieken trad bij het begin van de uitvaartplechtigheid als eerste naar voren en droeg eveneens de vlag van de partij.

Er waren ook enkele politici van andere politieke partijen aanwezig. Eric Van Rompuy (CD&V) en diens partijgenoot Michel Doomst, een streekgenoot van Van Hauthem, woonden de plechtigheid bij. Ook NV-A was vertegenwoordigd door Vlaams minister Ben Weyts en Vlaams parlementslid Kris van Dijck.

De dienst was sober en verliep heel klassiek, met nauwelijks persoonlijke getuigenissen of verwijzingen naar de politieke loopbaan van de overledene. Een politiek testament stond er wel op het bidprentje.

In een afscheidstekst had Van Hauthem verwezen naar de rol van "ijsbreker" die Vlaams Belang zijns inziens de voorbije decennia gespeeld heeft. Zijn boodschap was dat er al een hele weg is afgelegd richting Vlaamse republiek, maar dat het werk niet af is.

Meest gelezen