VUB berispt decaan Elias na controversiële uitspraken

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) tikt decaan Willem Elias van de faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen op de vingers voor enkele controversiële Facebookposts in verband met het overlijden van minister van Staat Steve Stevaert (SP.A). Daarin had hij de indiener van de klacht tegen Stevaert verweten dat ze haar klacht wegens verkrachting te laat had ingediend.

"Afgelopen weekend had rector Paul De Knop al een serieus gesprek met professor Willem Elias. De rector heeft hem daarin overduidelijk zijn afkeuring laten horen over zijn uitlatingen op Facebook en hem er op gewezen dat deze erg kwetsend zijn", meldt de VUB in een persmededeling.

Het omstreden bericht van Elias leidde tot heel wat controverse. Rector De Knop nam er meteen afstand van. "Als universiteit bieden we de jonge vrouw en alle andere slachtoffers onze diepste excuses aan", meldt de VUB vandaag.

Elias verontschuldigt zich: "Het laatste wat ik wil doen, is verkrachting banaliseren", laat hij weten. "Ik verontschuldig me tegenover iedereen die ik gekwetst heb met mijn woorden. Ik begrijp en respecteer die emoties. Ik vind geweldpleging de grootste misdaad, zelfs de kleinste vorm ervan. Wanneer dat tegenover vrouwen gebeurt en er ook machtsmisbruik bij komt kijken, is dit nog vele malen erger. Dus nogmaals mijn excuses."

Vandaag bleek dat Elias ook de voorbije jaren op Facebook al minachtende uitspraken had gedaan over vrouwen in het algemeen en slachtoffers van seksueel misbruik. De Vrije Universiteit Brussel gaat de hele kwestie verder onderzoeken.