Abou Jahjah ontkent "aanzetten tot moord"

Movement X-voorzitter Dyab Abou Jahjah ontkent dat hij op Facebook heeft opgeroepen om Joden in "historisch Palestina" te laten kiezen tussen "de koffer of de doodskist". Eerder had Vlaams Belang tegen hem aangifte gedaan wegens "aanzetten tot moord en terrorisme".

Het was Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken die vanochtend bij het parket aangifte heeft gedaan tegen Dyab Abou Jahjah wegens "aanzetten tot moord en terrorisme". Aanleiding was een Facebook-oproep waarin Abou Jahjah de Joden in Israël en Palestina opgeroepen zou hebben om te kiezen tussen "la valise ou le cerceuil" (de koffer of de doodskist, vertrekken of gedood worden, red.).

"If you are on Palestinian ground you are an invader and the resistance should deal with you" en "I have only one phrase to all the Zionist invaders in Palestine: la valise ou le cerceuil." Letterlijk vertaald: "Als je op Palestijnse grond bent, ben je een indringer en zou het verzet met je moeten afrekenen" en "Ik heb maar een zin voor alle Zionistische indringers in Palestina: de koffer of de doodskist."

Voor Vlaams Belang kunnen die uitspraken niet door de beugel. "Wij zijn een partij die de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel draagt. Maar ook in de democratische samenleving waarin dhr Jahjah leeft, zijn er grenzen", schrijft partijvoorzitter Tom Van Grieken. "Ongeacht welk standpunt men ook kan hebben met betrekking tot het Israëlisch-Palestijnse conflict, de oproepen tot moord van Jahjah zijn absoluut onaanvaardbaar en mogen niet onbestraft blijven. De uitspraken van Jahjah moeten daarom een passend gerechtelijk gevolg krijgen conform de strafwet en de antiracismewet."

"Vervalsing al langer bekend", aldus Abou Jahjah

Op Twitter heeft Abou Jahjah nu ontkend dat hij achter het bericht op Facebook zit. Volgens hem gaat het om een vervalsing van zijn Facebook-bericht uit 2009 en was die vervalsing al langer bekend.

"De leugens van Vlaams Belang stoppen niet. Hun fotoshop Skills zijn blijkbaar even slecht als hun politieke skills", tweet Abou Jahjah. Volgens hem circuleert de omstreden oproep op Facebook al jaren in milieus van Joods Actueel en heeft VB-voorzitter Tom van Grieken het "nu pas ontdekt".

Meest gelezen