België populairste Europese land voor klinische studies

Een vijfde van alle commerciële klinische studies die in Europa worden uitgevoerd, gebeurt in ons land. Daarmee worden wetenschappelijke studies op mensen bedoeld. Vooral farmaceutische bedrijven testen nieuwe medicijnen vaak uit in ons land.
AP2014

Het afgelopen jaar werden er in België bijna 570 klinische studies uitgevoerd. Daarmee heeft België het grootste aantal klinische studies per inwoner van heel Europa. Dat ons land zo populair is om de studies in uit te voeren, komt door verschillende redenen.

Als je een studie op mensen wil doen, moet je daarvoor toestemming krijgen van het ethische comité van het ziekenhuis waar de studie zal gebeuren, en van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), een overheidsinstelling.

In België weet je heel snel of je studie wordt goedgekeurd, binnen de 14 dagen bijvoorbeeld voor een fase 1-studie. Bovendien hebben de Belgische onderzoekers een uitstekende reputatie. Uit audits blijkt dat ze heel goed werk leveren. Dat zijn twee factoren die voor de farmaceutische industrie belangrijk zijn.

Rijk word je er niet van

Het grootste probleem voor de onderzoekers is proefpersonen vinden. Rijk word je er niet van: gemiddeld krijg je zo'n 30 à 40 euro per ziekenhuisbezoek. Het zijn dus vaak studenten die meedoen, of mensen die in het ziekenhuis werken en even tussendoor komen. Er zijn ook mensen die het echt doen uit overtuiging, omdat ze weten hoe belangrijk die studies zijn om de wetenschap vooruit te helpen. Het profiel van de proefpersonen is vergelijkbaar met dat van bloedgevers.

Meest gelezen