België werkt samen met Spanje voor uitwijzing criminelen

België werkt samen met Spanje om de uitwijzing van niet-Europese criminelen makkelijker te maken. Volgens Gazet van Antwerpen wordt het eerste dossier vandaag al afgerond.
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA)

Het gaat om een drugsdealer met de Marokkaanse nationaliteit, die een verblijfsvergunning heeft in Spanje. Op grond van de nieuwe afspraken verliest hij die vergunning en wordt hij teruggestuurd naar Marokko. Hij krijgt ook een inreisverbod van acht jaar voor ons land.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil in de toekomst ook met andere EU-landen soortgelijke afspraken maken. "We werken nu al samen met landen als Nederland, Duitsland en Frankrijk", zegt hij. "Maar onze overeenkomst met Spanje gaat veel verder. Van de brede uitwisseling van informatie worden onze beide landen beter."

Momenteel zijn zowat vijftig dossiers in behandeling. Het betreft niet alleen criminelen met de Marokkaanse nationaliteit. Maar het probleem van de Spaans-Marokkaanse drugsdealers die telkens terugkeren in de Antwerpse straten, lag wel aan de basis van de nieuwe overeenkomst met de Spaanse overheid.