Beperkte impact van staking bij Franse luchtverkeersleiding

De staking woensdag door een Franse vakbond van luchtverkeersleiders heeft een beperkte invloed op het luchtverkeer in België. Enkele vluchten zijn geannuleerd en verschillende andere liepen vertraging op, op Zaventem en de luchthaven van Charleroi. Brussels Airport vraagt de reizigers om contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij. Ook morgen wordt nog gestaakt.
Reizigers in Marseille bekijken het mededelingenbord.

Op Brussels Airport (Zaventem) annuleerde Brussels Airlines een van zijn vier vluchten met bestemming Nice. Drie vluchten van Air France naar Lyon, Nantes en Bordeaux zijn vanmiddag eveneens geannuleerd. Verschillende vluchten van de lagekostenmaatschappij Ryanair zijn ook geschrapt, onder andere naar Barcelona, Porto en Malaga.

Voor het overige zijn er voornamelijk vertragingen aangekondigd, vooral voor vluchten van of naar Frankrijk en Spanje.

"De impact is vrij beperkt op dit ogenblik, maar we vragen reizigers om contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij", aldus Florence Muls, woordvoerster van Brussels Airport.

In Charleroi zijn de Ryanair-vluchten van en naar Bordeaux, Santander en Nîmes geschrapt.

Morgen schrapt Brussels Airlines wegens de staking zes vluchten naar bestemmingen in Frankrijk. Het gaat om vluchten naar Marseille, Lyon, Toulouse, Parijs en twee vluchten naar Nice. Verschillende vluchten van de lagekostenmaatschappij Ryanair naar Alicante, Barcelona en Porto zijn ook geannuleerd. In Charleroi worden vluchten van Ryanair naar Figari, Perpignan, Carcassonne, Agadir, Montpellier, Rabat, Reus en Marseille geschrapt.

Grootste vakbond

De SNCTA, de belangrijkste vakbond bij de 4.000 Franse luchtverkeersleiders heeft opgeroepen tot werkonderbrekingen van 8 tot 9 april, van 16 tot 18 april, en van 29 april tot 2 mei.

De zowat 4.000 Franse luchtverkeersleiders zijn boos over veranderingen in de organisatie van hun werk waardoor volgens hen werkdagen tot 11 uur niet onmogelijk zijn. Ook over het optrekken van hun pensioenleeftijd zijn ze niet te spreken. Ze eisen onderhandelingen over die beide punten