Boze boeren voeren actie tijdens de Scheldeprijs

Boze boeren voeren opnieuw actie op een Vlaamse wielerwedstrijd, dit keer de Scheldeprijs. De actie van de Boerenbond verloopt zoals de voorbije dagen gemoedelijk. Ze is gericht tegen een aantal nieuwe milieuregels die de kosten voor de landbouwers de hoogte injagen, terwijl de prijzen die ze voor hun producten krijgen onder druk staan.

Op het kruispunt Menkhoeve-Herentalsebaan in Zandhoven staat volgens de organisatoren een 300-tal tractoren gestationeerd. Ze vormen de figuur van een fiets, te zien vanuit de lucht. Als de koers passeert, zo rond 15 uur, hoopt men de wielen te laten draaien.

Er is ook de slogan "Geniet van ons op uw bord en fiets". "Daarmee willen we de mensen bewust maken van het belang van de land- en tuinbouw in Vlaanderen, die het steeds moeilijker heeft", aldus provinciaal secretaris Gert Van de Moortel van de Boerenbond.

Hij wijst erop dat de provincie Antwerpen relatief hard getroffen wordt door de Europese natuurdoelen. "Nergens zijn procentueel zoveel rode en oranje brieven verstuurd". Dat betekent concreet dat de landbouwers te veel stikstof uitstoten, waardoor hun vergunning in het gedrang komt.

Ook de voorbije weken voerden boeren al actie over deze problematiek, onder meer bij de Ronde van Vlaanderen, de Omloop Het Nieuwsblad, Gent-Wevelgem en de Driedaagse De Panne-Koksijde.