Directeur van British Museum stopt ermee

Neil MacGregor zet een stap opzij als directeur van het British Museum in Londen. De 68-jarige MacGregor leidde het museum gedurende 13 jaar. In die periode nam het aantal bezoekers met de helft toe. Het British museum groeide zo uit tot dé toeristische trekpleister in Groot-Brittannië.

MacGregor (68) noemt zijn beslissing om te stoppen met een voltijdse job "erg moeilijk", al voegt hij daar wel aan toe dat hij zich blijft inzetten voor het museum. Zo zal hij onder meer de contacten onderhouden in lopende projecten met musea in Duitsland en India en met de Britse radiozender BBC 4.

Sinds zijn aantreden in 2002, zette MacGregor gesmaakte tentoonstellingen op poten, over onder meer het leven tijdens de IJstijd, het oude Pompei en de Vikings. Toch zorgde hij bij momenten ook voor ophef. Zo ging MacGregor niet in op de vraag van Griekenland om onderdelen van het Parthenon in Athene terug te geven.

In de loop van 2014 en 2015 kreeg het British Museum 6,7 miljoen bezoekers over de vloer. Dat is bijna de helft meer dan in 2002, toen het museum 4,6 miljoen bezoekers ontving. Dat maakt het British Museum de meest populaire toeristische trekpleister in Groot-Brittannië.

Het British Museum laat weten dat MacGregor zijn functie nog tot het einde van dit jaar zal uitoefenen. Intussen start het museum al met de zoektocht naar zijn opvolger.