Eerste schip met hulpgoederen in belegerd Aden

In de belegerde Zuid-Jemenitische havenstad Aden is een eerste schip met hulpgoederen aangekomen. In Aden wordt nog altijd zwaar gevochten tussen oprukkende rebellen en zuidelijke separatisten. Iran heeft intussen twee marineschepen naar de regio gestuurd.
AP2010
Archieffoto

Voor het eerst sinds het beleg van Aden enkele weken geleden is dus een schip van Artsen Zonder Grenzen aangekomen in de haven. Het gaat om een schip met 2,5 miljoen ton hulpgoederen dat vanuit de haven van Djibouti in Oost-Afrika komt.

De lading is erg hard nodig, want de ziekenhuizen in Aden liggen vol met gewonden van beide partijen en er is een tekort aan zowat alles, van geneesmiddelen tot zuiver water en voedsel. De gevechten zijn nu intussen genaderd tot vlakbij het belangrijkste ziekenhuis van Aden wat de situatie nog schrijnender maakt. 

Gisteren omschreven de Verenigde Naties de humanitaire situatie in de stad als "catastrofaal". In de stad waar 800.000 mensen wonen, vechten de sjiitische Houthi-rebellen met hun bondgenoten, troepen die loyaal zijn aan ex-president Saleh, tegen een front van regeringstroepen en zuidelijke separatisten. In beide gevallen gaat dat om tijdelijke gelegenheidsallianties.

Intussen gaan de luchtaanvallen van de Arabische coalitie onder leiding van Saudi-Arabië in Jemen onverminderd door. Afgelopen nacht is de internationale luchthaven van Aden gebombardeerd. Die staat onder controle van de Houthi's en hun bondgenoten. Met het bombardement wil Saudi-Arabië de pro-Iraanse Houthi's verzwakken, maar tot nu toe werpt dat nog niet veel vruchten af.

Ook elders in Jemen bombardeert de Arabische coalitie, vooral dan in de hoofdstad Sanaa en in het noordelijke stamgebied van de Houthi's. Aan de grens tussen Jemen en Saudi-Arabië zijn intussen al wel drie Saudische grenswachten gedood bij gevechten.

Rode Kruis opent noodrekening voor Jemen

Het Rode Kruis heeft inmiddels een speciale noodrekening geopend om hulp te verzamelen voor Jemen. Wie geld wil storten voor noodhulp voor Jemen, kan dat op het rekeningnummer BE 53-0000-0000-5353 met vermelding "Jemen".

Spanning groeit in de islamwereld

Saudische en Egyptische marineschepen patrouilleren intussen ook in de Bab al-Mandeb, de strategisch belangrijke zeestraat tussen Jemen en Oost-Afrika aan het zuiden van de Rode Zee. Die zeestraat is erg belangrijk als aanvoerroute naar het Suezkanaal.

Het grootste deel van het Jemenitische kustgebied is in handen van de sjiitische Houthi's en Saudi-Arabië verdenkt hen ervan dat ze "een vijfde colonne vormen" van Iran.

Teheran heeft nu ook twee marineschepen (foto) naar de Golf van Aden gestuurd. Dat maakt het risico groter op een confrontatie tussen Iraanse en Saudische schepen in de regio en zou de spanningen nog verder kunnen opdrijven. 

De oorlog in Jemen verdeelt nu ook steeds meer de moslimwereld. In Irak en Syrië hebben regeringsgezinde milities steunbetogingen voor de Houthi's in Jemen gehouden. In Kashmir in India hebben soennitische moslims betoogd uit steun voor Saudi-Arabië.

In Pakistan heeft het parlement tegen de inzet van troepen aan de zijde van Saudi-Arabië gestemd. Pakistan vreest ook dat spanningen tussen soennieten en sjiieten in eigen land opnieuw aangewakkerd zullen worden.

In buurland Afghanistan heeft de militie Hezb-e-Islami van de beruchte krijgsheer Gulbuddin Hekmatyar beloofd om "duizenden strijders naar Jemen te sturen" om er te vechten tegen de Houthi's. Hekmatyar is een extremistische soenniet en vocht eerder met Saudische steun tegen de Sovjets en de Amerikanen en is nu een bondgenoot van de talibanrebellen in Afghanistan.

AP2012

"Al Qaeda profiteert van chaos in Jemen"

De Verenigde Staten gaan inmiddels hun wapenleveringen aan de Arabische coalitie verder opdrijven. Washington zal ook meer inlichtingen delen met de bondgenoten van Saudi-Arabië. Toch zijn niet zo zeer de Houthi's een gevaar, dan wel de terreurgroep AQAP, het Jemenitische filiaal van Al Qaeda.

De Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter waarschuwt dat AQAP veel belang heeft bij de chaos in Jemen. De voorbije weken hebben strijders van Al Qaeda de controle overgenomen in grote delen van het land, vooral dan in het oosten van Jemen. Daar is onder meer de havenstad al-Mukalla, de hoofdstad van de grote provincie Hadramawt, grotendeels in handen gevallen van AQAP.

Die organisatie wordt beschouwd als de gevaarlijkste tak van Al Qaeda en plant regelmatig aanslagen tegen westerse doelwitten overal ter wereld. De VS hebben een basis in Djibouti in Oost-Afrika en schepen in de Golf van Aden en voeren regelmatig drone-aanvallen uit tegen leiders van AQAP in Jemen. Door de opmars van de Houthi's heeft de VS wel een militaire basis ten noorden van Aden -van waaruit drones actief waren- moeten opgeven.