Frances Bean Cobain: "Ik hou niet echt van de muziek van Nirvana"

"Ik was vijftien toen ik besefte dat ik niet aan hem kon ontsnappen. Onze cultuur is geobsedeerd door dode muzikanten." Dat zegt Frances Bean Cobain over haar vader Kurt in een zeldzaam interview naar aanleiding van een documentaire over zijn leven waarvan zijn producent is.
Frances Bean Cobain (links) samen met haar moeder Courtney Love.

Afgelopen weekend is "Montage of heck" in première gegaan, een documentaire film over het leven van Nirvana-frontman Kurt Cobain die op 5 april 1994 uit het leven stapte. Uitvoerend producent is niemand minder dan Frances Bean, zijn dochter die nu 22 is.

In een zeldzaam interview met Rolling Stone overschouwt Frances Bean de erfenis van haar vader. "Ik was vijftien toen ik besefte dat ik niet aan hem kon ontsnappen. Zelfs als ik in de wagen de radio aanzette, was hij daar. Hij is larger than life en onze cultuur is geobsedeerd door dode muzikanten. We plaatsen hen op een voetstuk."

Als tiener was ze naar eigen zeggen niet in de muziek van Kurt Cobain geïnteresseerd. "Ik hou niet echt van de muziek van Nirvana. Ik hou meer van Mercury Rec, Oasis en Brian Jonestown Massacre. De grunge scene interesseert me niet."

Mythevorming en romantiek

Toen ze bij de voorbereidingen van "Montage of heck" samen zat met regisseur Brett Morgen had ze slechts één boodschap voor hem. "Ik heb hem duidelijk gezegd wat ik wou zien en hoe Kurt moest worden voorgesteld. Ik vertelde hem dat ik niet de mythevorming rond hem wilde, of een romantisch beeld."

"Hoewel Kurt op een vreselijke manier is gestorven, is hij omringd door mythevorming en romantiek. Hij is voor eeuwig 27. Kurt heeft de status van een icoon gekregen, omdat hij nooit ouder zal worden. Hij zal altijd relevant en mooi blijven."