Frankrijk vergroot belang in Renault om stemrecht te vrijwaren

De Franse overheid breidt haar belang in autoproducent Renault uit in een poging het stemrecht binnen het bedrijf te beschermen. De staat trekt 814 miljoen tot 1,2 miljard euro uit voor de aankoop van zowat 14 miljoen aandelen.

Met de investering vergroot het belang van de Franse staat in Renault van 15 procent naar maximaal 19,7 procent. De investering is tijdelijk en is bedoeld om het verzet tegen een uitbreiding van het stemrecht van de overheid tegen te gaan.

Sinds vorig jaar geldt in Frankrijk de regel dat het stemrecht van aandelen die langer dan twee jaar worden aangehouden wordt verdubbeld, tenzij aandeelhouders expliciet tegenstemmen. Eind deze maand staat een motie om de verdubbeling van het stemrecht van de overheid tegen te houden op de rol. Met de extra aandelen die nu worden gekocht, denkt de Franse staat die motie te kunnen overleven.